top of page

Välkommen till bloggen!

Här hittar du artiklar som lyfter och inspirerar dig i din roll som förälder och ledare - såväl i hemmet som i arbetet. Varmt välkommen att läsa och dela!

 

“Så himla befriande!”

Uppdaterat: 8 mars 2023


Hanna hade egentligen inte lust att gå kursen i Aktivt Föräldraskap®. Övertalad av kollegan följde hon ändå med och redan efter första kurstillfället hade hon helt ändrat uppfattning.

– Det var så himla befriande! Jag insåg för första gången att jag hade makten att förändra saker och ting utan att behöva försöka kontrollera mitt barn!


Hösten 2014 var en intensiv tid för familjen Bühlmann. Med en åttamånaders baby och en sexåring som nyss startat förskoleklass var det stora omställningar för alla. Inte blev det enklare av att familjen samtidigt stod mitt i ett husbygge och därför behövde tränga ihop sig på 30 kvadrat under en längre tid.

– Vi var alla stressade kring husbygget, fick för lite sömn med babyn som väckte oss om nätterna och min dotters start i förskoleklass blev en långt större omställning än vi hade räknat med.

Hannas vän och kollega tipsade henne om en föräldrakurs som hon själv tänkte gå. Kursen hette Aktivt Föräldraskap® och drevs av gruppledaren och coachen Linda Michelin.

Var skeptisk

– Det var egentligen helt rätt timing eftersom jag just då stod med en del utmaningar i mitt föräldraskap, men ärligt talat var jag väldigt skeptisk och hade ingen större lust att gå kursen. Att sitta med en grupp främlingar och dela personliga tankar och känslor tyckte jag verkade lite jobbigt, men jag beslöt mig för att ge det en chans iallafall, och det har jag aldrig någonsin ångrat.

Under sex tillfällen, ett par timmar åt gången, träffades föräldragruppen som Hanna och hennes kollega gick med i. Redan vid första tillfället insåg hon att det skulle bli något helt annat än vad hon förväntat sig.

– Det visade sig vara en jättefin grupp på cirka sex personer. Alla hade väldigt olika personligheter, bakgrund, synsätt och framför allt helt olika barn och utmaningar. Just det skapade en sådan fin dynamik och väldigt intressanta diskussioner. Alla var ju där med samma önskan - att utveckla relationen till sitt barn. Det var en trygg atmosfär och högt i tak och därför vågade man också lyfta väldigt personliga saker utan att vara rädd att bli dömd av någon. Det blev verkligen som att sitta och dricka kaffe och prata med vänner!

Frustrationen blev en AHA - upplevelse

En utmaning som Hanna kämpade med under den här tiden var de stora omställningarna där hemma, och hur de påverkade familjemedlemmarna. Särskilt märkte hon av en frustration hos sin då sexåriga dotter, som hon inte riktigt visste hur hon skulle hantera.

– Min dotter började utveckla olika sätt att kräva vår uppmärksamhet, där det blev mycket tjafs om allting hela tiden. Hon skulle till exempel hela tiden låtsas ramla och slå sig under den här perioden. Och i en situation där man själv är trött och stressad, är det lätt att känna “men herregud, kan du skärpa dig? Du ser ju att jag sitter här och försöker amma lillebror!”

När Hanna vädrade sina tankar i gruppen föreslog gruppledaren Linda att hon skulle prova att så fort som möjligt gå till sin dotter och krama och trösta henne varje gång hon låtsades slå sig. Oavsett hur forcerat det ibland kunde kännas. Hon gjorde som Linda föreslagit och redan efter fem-sex upprepningar upphörde dottern helt att “ramla och slå sig”. Ett beteende som då pågått dagligen i ett halvår.

– Då kände jag att, varför har jag försökt få henne att ta ansvar för något hon varit för liten att ta ansvar för? Jag påmindes om att barnets känsloyttringar alltid är symptom på ett bakomliggande behov. Ett behov som barnet inte nödvändigtvis förstår själv. Min dotter agerade ju bara utifrån sina känslor av frustration! Och jag förstod på allvar att det aldrig ligger på barnet, utan på mig som vuxen att hitta det bakomliggande behovet istället för att låta mig provoceras av känsloyttringarna.

Var den insikten jobbig att få?

– Nej tvärtom! Det var så himla befriande! Plötsligt var det ju jag som hade makten att förändra saker. Jag behövde inte längre försöka kontrollera mitt barn, utan fokusera på mig själv - den enda jag faktiskt verkligen kan förändra.

Och just att väcka den typen av insikter, var något som Hanna tyckte att kursledaren Linda var särskilt duktig på.

– Hon var fantastisk! Väldigt varm som person, erfaren och kunnig, men tog aldrig över diskussionen. Istället satte hon igång givande samtal utifrån olika teman, där vi deltagare fick utgå ifrån våra egna unika erfarenheter.

– Mycket av det Linda tog upp under kursen visste jag på något sätt redan inom mig, men när hon lade fram det så konkret och tydligt - till exempel det här att det alltid är den vuxne som är ansvarig och inte barnet - då kunde jag börja jobba med mig själv på ett helt annat sätt.

Idag säger Hanna att hon lärt sig hylla det faktum att hennes barn har känslor och att de känner sig trygga nog att våga uttrycka dem inför henne.

– Det viktiga för mig är inte längre att försöka tysta ner eller få stopp på känsloyttringarna, utan att främst ta reda på varför de kommit i det första taget. Vilka behov ligger bakom det här utbrottet till exempel? Det har gjort att jag kan tillåta och ta emot deras känslor på ett mycket mer medvetet plan.

Skickade maken på kurs När Hanna gått klart kursen kände hon att de lärdomar hon fått med sig var så viktiga att de behövde implementeras i hela familjen. Och att det inte räckte att bara återberätta insikterna hon fått för sin man.

– Jag ville att han skulle gå dit själv! Lyssna, ta del av gruppdiskussionerna och få sig en egen funderare på vad som fungerar och vad som kan förbättras. Så jag skickade min man till kursen! Sa att detta inte är förhandlingsbart, skrattar Hanna.

Efter att även maken gått kursen i Aktivt Föräldraskap® upplever Hanna att familjens kommunikation har fått ett ordentligt lyft.

– Det förhållningssätt kursen tar upp handlar ju inte bara om hur vi vuxna kommunicerar med barn. Det handlar om hur vi kommunicerar med andra människor, barn som vuxna, i hemmet eller på arbetet. Det har varit jättenyttigt för hela familjen och inte minst för mig och min man, att kunna titta med klara ögon på oss själva och att kunna prata om eventuella brister. “Det kändes inte bra för mig när du sa sådär till barnen, jag tror du behöver gå och be dem om ursäkt” och så vidare. Idag kommunicerar vi alla bättre med varandra och känner oss mer enade som familj.

“Alla borde gå!”

Nu rekommenderar Hanna alla sina vänner och bekanta att gå en kurs i Aktivt Föräldraskap®. Oavsett om man upplever att man har problem i familjen eller inte tror hon att man har stor nytta av de verktyg och tankar man får med sig.

– Det är så mycket lättare och roligare att kontinuerligt göra små justeringar än att vänta tills situationen blivit jättejobbig och då försöka backa tillbaka och förändra saker. Jag tycker verkligen att alla borde gå den här kursen! Om så bara i förebyggande syfte.

Namn: Hanna Bühlmann

Bor: Stockholm

Ålder: 37 år

Familj: Man och två barn på 11 och 6 år.

Om Familjeakademin:

Familjeakademin driver kurser i förhållningssättet Aktivt Föräldraskap som riktar sig till dig som är förälder eller bonusförälder, dig som har familjehem eller i annan form lever med barn och ungdomar i ålder 1-18 år.

Du kan välja mellan följande kurser:

Eller kontakta oss på info@aktivtforaldraskap.sebottom of page