top of page

Välkommen till bloggen!

Här hittar du artiklar som lyfter och inspirerar dig i din roll som förälder och ledare - såväl i hemmet som i arbetet. Varmt välkommen att läsa och dela!

 

“Jag har blivit lugnare i min kommunikation”

Uppdaterat: 8 mars 2023Dan Amlon är tvåbarnsfar, ekonomichef på Bjurfors och har gått kursen Aktivt Föräldraskap®. Här berättar han om de nya verktyg han funnit som hjälpt honom både på hemmaplan och i yrkeslivet.


Hej Dan! Vad fick dig att gå en föräldrakurs?

– Faktiskt har jag gått två kurser! Den första kursen, Aktivt Föräldraskap® för skolbarn/förskolebarn gick jag 2010 hos Gruppledaren Elisabeth Persson i Bjärred, Skåne. Jag och min fru hade vid det tillfället en 8-åring och en 5-åring hemma. Två flickor adopterade som 1-åringar från Kina. Den andra kursen, Aktivt Föräldraskap® Tonår gick jag tre år senare, 2013.

– Jag ville hitta nya verktyg att kunna hantera alla de olika vardagssituationer och frågeställningar man typiskt ställs inför som förälder. Jag såg också ett stort värde i att möta andra i samma situation och passade på att anmäla mig när flera andra föräldrar från barnens skola fick erbjudandet om att gå en kurs i föräldraskap.


Hur var kursen upplagd?

– Vi var elva föräldrar som träffades tillsammans med gruppledaren Elisabeth tre timmar varannan vecka. Totalt träffades vi vid sex tillfällen.

Hur fungerade samtalet mellan kursdeltagarna?

– Just att diskutera frågeställningar och utmaningar tillsammans med andra föräldrar var otroligt berikande för mig. Det blir så tydligt i sådana situationer att man inte är ensam om sina utmaningar. Det finns alltid fler föräldrar som upplevt liknande erfarenheter och därför hade vi många givande samtal där vi tillsammans kunde hitta förslag på lösningar till de problem vi mötte i vår vardag.

Hur upplevde du gruppledarens roll under kursens gång? – Elisabeth var verkligen jättebra på att få igång en diskussion och hade framförallt förmågan att skapa ett öppet klimat i gruppen. Det tror jag kom mycket av att hon själv var väldigt öppen med sina egna personliga upplevelser och tankar. Hon delade med sig av problem hon själv tacklat genom åren och exempel på hur Aktivt Föräldraskaps förhållningssätt hjälpt henne. Det gjorde att vi i gruppen kände oss trygga att öppna upp och dela våra egna tankar och erfarenheter.

Vilka nya insikter fick du under kursens gång?

– Ett av de verktyg jag verkligen tagit med mig är den så kallade Pausknappen. Det vill säga att aktivt ta kontroll över sina reaktioner istället för att instinktivt agera på en känsla eller situation. Det är en princip som jag kunnat applicera inte bara i familjen, utan även i arbetslivet, i samtal med medarbetare.

Hur då?

– När jag till exempel hamnar i en situation där jag blir frustrerad och instinktivt känner för att säga eller agera på ett visst sätt, så “pausar” jag nu först några sekunder och lyssnar in mina känslor och försöker lära av dem. Jag kan sedan aktivt välja hur jag vill svara eller agera. Jag går inte längre bara på och säger att “jo, såhär är det”. Nu funderar jag istället kanske på “varför agerar hon som hon gör just nu?” eller “varför reagerar jag själv så starkt på det här?”. Det har gjort att jag blivit lugnare i min kommunikation med barnen och även med andra vuxna i mitt arbete.

Hur har lärdomarna du fått hjälpt din familj?

– Jag tror att det har hjälpt oss att skapa den trygghet vi har hemma idag. Som yngre var min ena dotter till exempel lite ängslig och väldigt mån om att vara alla till lags jämt. Idag är hon en självständig tjej som är trygg i sig själv och vågar ta mer plats. Och det är väl alltid utmaningen som förälder att kunna ge barnen de bästa förutsättningarna för att kunna växa upp till starka, självständiga individer med trygghet och självkänsla.

– Mycket av det tror jag kommer av sig själv när man lyssnar mer aktivt som förälder. Att jag sätter mig ner och verkligen fokuserar på barnet och hennes känslor när hon talar till mig. Idag frågar jag till exempel “hur var känslan i magen efter matteprovet idag?” snarare än “hur gick det på matteprovet idag?”. Det öppnar upp för en helt annan, mer genuin dialog.

Skulle du rekommendera Aktivt Föräldraskap® till andra föräldrar?

– Utan tvekan! Kursen ger så många nya insikter, tankeställare och användbara verktyg. Du får möjlighet att i en trygg miljö ifrågasätta dig själv och hur du agerar som förälder och det tror jag verkligen att alla har nytta av i sitt föräldraskap.Namn: Dan Amlon

Ålder: 57 år

Gör: Ekonomichef på Bjurfors

Familj: Fru Eva och två döttrar, 16 och 13 år.

Bor: Bjärred i Skåne
Om Familjeakademin:

Familjeakademin driver kurser i Aktivt Föräldraskap® som riktar sig till dig som är förälder eller bonusförälder, dig som har familjehem eller i annan form lever med barn och ungdomar i ålder 1-18 år.


Du kan välja mellan följande kurser:


Eller kontakta oss på info@aktivtforaldraskap.se


Comments


bottom of page