Välkommen till bloggen!

Här hittar du artiklar som lyfter och inspirerar dig i din roll som förälder och ledare - såväl i hemmet som i arbetet. Varmt välkommen att läsa och dela!

 

Vems är egentligen problemet?

Uppdaterad: 30 jul 2020
Uppstår det ibland problem och konflikter i familjen? Det är en helt naturlig del av att leva tillsammans med andra människor. Men när problemen väl dyker upp kan ni snabbare hitta en lösning – genom att ta reda på vems problemet är.


Att vara förälder är det bästa som finns! Oftast iallafall... Så många känslor far omkring. Det är så mycket kärlek att det nästan gör ont, det är frustration så man blir galen, det är glädje, ilska och precis allt däremellan, oftast i en enda härlig kompott! Och alla känslor är okej. Även känslor av djup frustration och irritation kan bli utmärkta lärare och bidra till utveckling hos både barn och vuxna.


Ta reda på vem som “äger” problemet

I Aktivt föräldraskap talar vi om problemlösningsmodellen. För att ett problem ska kunna få en lösning behöver du först och främst ta reda på vems problemet egentligen är? Det gör du genom att överväga följande tre frågor:


  1. Vem är det som klagar eller tar upp problemet?

  2. Vems mål blockeras, det vill säga vem är det som inte “får som den vill”?

  3. Vem inkräktar problemet på?