top of page

Välkommen till bloggen!

Här hittar du artiklar som lyfter och inspirerar dig i din roll som förälder och ledare - såväl i hemmet som i arbetet. Varmt välkommen att läsa och dela!

 

Utbildningen blev en oväntad resa

Uppdaterat: 8 mars 2023När Emelie valde att utbilda sig till Gruppledare i Aktivt Föräldraskap® var hon inte beredd på den känslomässigt starka resa det skulle visa sig att bli.

“Att gå den här utbildningen har nog sparat mig ett års terapi!”

Det var genom kollegorna på Bjuvs kommun i Skåne som Emelie Dahlstedt först hörde talas om Familjeakademins Gruppledarutbildning i Aktivt Föräldraskap®. Flera av kollegorna var redan utbildade Gruppledare och nu var Emelie nyfiken på att själv få se vad det handlade om.


– Jag hade ju ofta hört dem tala varmt om utbildningen, men i ärlighetens namn hade jag nog tänkt att den skulle vara lite sådär ytlig. Kanske presentera metoder för uppfostran och hur man ska göra saker och ting “på rätt sätt”. Sedan visade den ju sig vara totalt tvärtom, berättar Emelie.


Fick lägga sig på golvet

Höggravid med andra barnet genomförde hon Gruppledarutbildningen under våren 2019. Det blev några intensiva veckor, där hon ibland var tvungen att stå upp eller till och med ligga på golvet för att orka fysiskt.


– Det var en sådan stark resa från början till slut! Utbildningen var oerhört mycket djupare än jag kunnat föreställa mig och har verkligen hjälpt mig att förstå de relationer jag har i mitt liv - både till mig själv och till andra. Kanske främst i mitt eget föräldraskap men också i relationerna från min ursprungsfamilj. Jag har nog seriöst sparat ett års terapi på att gå den här utbildningen!


Hur menar du då?

– Jag menar att Aktivt Föräldraskap inte är någon metod, utan ett förhållningssätt till livet, som handlar mycket om att våga titta inåt. Att med klara ögon se på mig själv, mina relationer, min uppväxt och de erfarenheter som format mig till den jag är idag. Där ryms både glädje och smärta, och det är inte alltid behagligt att titta närmre på. Samtidigt är det ju precis det som krävs för att vi ska kunna utvecklas och förändra det som vi vill och behöver ändra på.

"Varför kan jag inte bara vara trevlig?"

Emelie beskriver hur hon innan utbildningen ibland känt frustration när andra människor agerat på ett sätt som hon inte begripit sig på. Och hur hon då ofta fastnat vid själva beteendet, utan att kunna ta sig runt det. Inte minst i de relationer som präglat hennes egen uppväxt.


– Jag har haft svårt att förstå varför vissa relationer, såsom den med min mamma, varit så knepiga för mig att rodda. Varför kan jag inte bara vara trevlig liksom? Genom utbildningen har jag fått en djupare förståelse för mina egna känslor och varför jag fungerar som jag gör.


– En annan viktig insikt jag fått är, att vi människor alltid beter oss på ett sätt som är logiskt för oss själva, även om det kan verka helt ologiskt för någon annan. Jag kanske tycker att någon beter sig illa, men sanningen är ju att de flesta av oss inte handlar av ondo, för att medvetet skada andra, utan vi gör det vi faktiskt tror är rätt. Kan jag ta till mig den tanken och samtidigt titta inåt för att se hur jag själv kan påverka och förbättra relationen, så finns det en helt annan möjlighet till utveckling. Relationer är ju alltid ett samspel.

Har den insikten hjälpt dig att reparera relationen till din mamma?


– Ärligt talat, så nej. Inte nu iallafall. Den stora skillnaden är att nu förstår jag varför jag känner som jag gör, och hur jag än väljer att hantera de känslorna framöver, så är det ett aktivt val från min sida.

Kunde du dela den här typen av personliga tankar och erfarenheter med dina kurskamrater under utbildningen?


– Vet du, trots att vi alla bara träffades fysiskt vid några få tillfällen skapade vi väldigt snabbt djupa och ärliga relationer. Vår handledare Agnetha Stagling Birgersson spelade en otroligt viktig roll i att skapa ett öppet klimat i gruppen i och med att hon själv vågade vara sårbar och personlig. Det var så starkt att kunna dela sina känslor med en sådan grupp genuint motiverade och nyfikna människor!


Förhållningssättet gav nya "glasögon"

En smått oväntad effekt Emelie upplevt av Gruppledarutbildningen, är att att hon fått på sig det hon kallar ett par nya glasögon. Som inte går att ta av.

– Förhållningssättet som utgör ett aktivt föräldraskap har gjort att jag ser allting genom nya, klarare glasögon. Jag kan till exempel se en förälder bråka med sitt barn på ICA och får liksom lust att gå fram och säga att “vet du, jag tror att ditt barns beteende just nu mest handlar om att han längtar efter kontakt med dig, och sättet du bemöter honom på nu blir inte så himla bra”. Men det utrymmet finns ju inte riktigt, skrattar Emelie.


Vill öka självförtroendet bland föräldrar

Förhoppningsvis finns det mer utrymme för den typen av iakttagelser och stöd för föräldrar om något år, när Emelie börjar hålla egna kurser i Aktivt Föräldraskap®. Drömmen är att en dag kunna göra det på heltid.


– Jag vill verkligen hjälpa föräldrar att förstå att de kan och att de är nog i sig själva. Att ingen förskolepersonal eller utomstående “expert” är mer lämpad att uppfostra och leda ditt barn än du! Att du medvetet kan använda dig själv som ett verktyg för att förändra relationen med dina barn till det bättre. Om du bara är villig att göra det helhjärtat.

Emelie talar av egen erfarenhet. Hon har sett sitt föräldraskap utvecklas genom de insikter hon fått under utbildningen och förundras över effekten det redan har på hennes treårige son.


– Det blir så tydligt nu, att när jag bemöter honom på rätt sätt, med respekt och kärlek och inte har orimliga förväntningar, så får vi verkligen världens underbaraste treåring. Och tvärtom, när jag som förälder fastnar i dåliga mönster så får vi genast en mycket jobbigare treåring, konstaterar Emelie.


"Nu har jag förstört honom!"


Hon berättar att hon ibland blir lite rädd för det stora inflytande hon som förälder ser att hon har i sina barns liv.

– Jag kan känna att “hjälp, nu har jag förstört honom!” när jag inte lyckas vara den förälder jag vill vara. Men jag vet också nu att det okej att tillåta mina känslor när de kommer. Att till exempel få vara arg ibland, men att då också ställa mig frågan “vad kan jag använda den här ilskan till? Vart vill jag egentligen, och hur kan jag hantera den här situationen på ett bättre sätt för att nå dit?” Jag är det viktigaste verktyget för att nå mina önskade resultat. Det finns en kraft i den insikten.


Ingen quick fix


Emelie tror att alla, såväl föräldrar som personer i arbetslivet skulle ha stor nytta av att gå en utbildning i Aktivt Föräldraskap®, eftersom förhållningssättet som baseras på självkänsla, ansvar och ömsesidig respekt går att applicera överallt. Samtidigt höjer hon ett varningens finger.


– Man ska vara medveten om att det inte är någon jätte lätt resa, det här. Utbildningen startar en ganska djup inre process som kan ge dig en massa energi och glädje men du måste vara beredd på att det kan göra lite ont också. Du behöver gå in med en genuin vilja till förändring och utveckling och vara beredd att göra jobbet. Det är ingen quick fix, men så otroligt värt det.Namn: Emelie Dahlstedt, 35 år

Familj: Sambo och två barn på 3 år respektive 3 mån

Bor: Påarp utanför Helsingborg

Gör: Just nu föräldraledig. Anställd på Bjuvs Kommun som verksamhetsutvecklare och projektledare, vilket bland annat innefattar att utbilda skol- och förskolepersonal, främst kring normer och likabehandlingsfrågor. Gick Gruppledarutbildning i Aktivt Föräldraskap® våren 2019 i Malmö under handledning av Agnetha Stagling Birgersson.
Comments


bottom of page